Posttraumatische dystrofie, wat is het?

Geplaatst door

Met de term posttraumatische dystrofie wordt een aandoening bedoeld die optreedt na letsel aan een arm of been of een operatie daaraan. Een andere naam hiervoor is complex regionaal pijnsyndroom (CRPS).

Wat is het?

Mensen met posttraumatische dystrofie ervaren abnormale chronische pijnklachten aan een ledemaat (arm, been, hand of voet). Deze pijn staat niet in verhouding tot het letsel dat men aan het getroffen lichaamsdeel had. Het lichaam reageert buitenproportioneel op het letsel of de operatie.

Symptomen van posttraumatische dystrofie zijn onder andere intense pijn, zwelling, verkleuring van de huid, warm of juist koud op de getroffen plek en verminderde beweeglijkheid. Gelukkig gaan bij de meeste mensen de klachten na verloop van tijd weer over. Er zijn echter ook mensen die restklachten blijven houden en die hiervan dus niet genezen.

Weinig over bekend

Omdat er nog weinig bekend is over de ziekte posttraumatische dystrofie, is er ook nog geen eenduidige behandelmethode. Wat voor de ene pati├źnt werkt, hoeft voor de andere niet te werken. In veruit de meeste gevallen wordt rust voor het getroffen lichaamsdeel voorgeschreven in combinatie met pijnstillers. Er zijn ook goede resultaten bereikt met extra vitamine c en ketamine. Daarnaast kan ook gekozen worden voor therapie├źn zoals fysiotherapie en ergotherapie om het genezingsproces te ondersteunen.

Hoewel het onderzoek naar posttraumatische dystrofie dus nog in de kinderschoenen staat en er relatief weinig over deze aandoening bekend is, is het wel zaak om verschillende behandelmethoden te proberen en op die manier de kans op volledige genezing te vergroten. Je arts kan je hierin adviseren en er voor zorgen dat je bij de juiste behandelaars terecht kunt.